Sanatate si Terapii naturiste : Taiji - Qigong - Practici taoiste din Wudang - Cursuri de Arte Interne Bucuresti - Aplicatii martiale : Yiquan Kung fu
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Despre scolile interne
Fundamente
Yi Quan
Taiji Quan
Bagua Zhang
Xing Yi Quan
Qi Gong
Intrebari Frecvente
Video Clipuri
Articole
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

 

 

Click aici pentru locatia exacta a salii unde au loc cursurile si pentru programul de antrenamente(click pe imagine pt detalii)

           

         Introducere in YI QUAN  -  "Boxul Mental"

 

         YI QUAN se traduce prin Box Mental si aceasta este o denumire relativ recenta a unei forme revolutionare de XING YI QUAN -  o scoala interna cu vechi origini in istoria Chinei.   Transmisia scolii pare sa aiba aprox. 1000 de ani chiar daca nu a fost mereu liniara si clara. Sa urmarim insa cele mai vechi surse ale scolii ....

- istoric Xing Yi Quan -

XING YI QUAN este o veche arta martiala incadrata in sistemele interne, pentru ca un accent deosebit este acordat dezvoltarii intentei - YI, in forma tehnica - XING.

In timp ce Maestrul Wang Xiang Zhai, atribuie chiar lui Bodhidarma inceputurile  scolii Xing Yi Quan prin exercitiile acestuia de purificarea maduvei si perfectionarea formelor animalelor, cei mai multi atribuie mai concret scoala XING YI QUAN maresalului YUE FEI ( 1103 - 1141 ) din dinastia Song de Sud. Un veritabil erou national, YUE FEI a murit probabil tradat de apropiatii sai, dar a intrat in legenda prin abilitatile sale martiale iesite din comun si prin faptele sale de glorie pe cimpul de lupta. Se spune ca el stapinea mai multe arte martiale astfel ca mai multe scoli il considera drept fondator. Se stie ca era un neintrecut maestru al lancii, este considerat fondator al metodei "Celor 8 Nivele ale matasii" - BA DUAN JIN si de asemenea este considerat ca fondator al Scolii Ghearei de Vultur.

Maestrul fondator al scolii Yi Quan, a studiat cu celebrul KUO YUN SHEN -supranumit  " Palma Demonului " pentru ca omorise pe cineva care il provocase, aplicindu-i doar o lovitura cu palma deschisa. Numeroase legende populare ale vremii,  il au ca erou pe Kuo Yun Shen, de asemenea era neintrecut in abilitati interne. Si se mai spune  ca Kuo Yun Shen nu a atins niciodata nivelul Maestrului sau - Li ... ! Discipolii sai de asemenea au fost nume celebre in lumea artelor martiale interne : Sun Lu Tang ( expert in Xing Yi Bagua si Taiji, fondator al scolii Sun ), Wang Fu Yuan, Liu Qi Lan si Wang Xiang Zhai - fondator al metodei Yi Quan.

Maestrul WANG XIANG ZHAI afirma in lucrarile sale ca Yi Quan aduce la suprafata ceea ce a fost mult timp tinut secret de catre traditia Xing Yi. Mai exact antrenamentul posturilor ZHAN ZHUANG (tarus) pare sa fi fost esenta ascunsa, rezervata doar discipolilor interni din XING YI QUAN. De asemenea Maestrul WANG afirma ca nici macar termenul de YI QUAN nu este nou el fiind folosit pentru a desemna aceasta parte ascunsa din XING YI revelata acum publicului larg. ( Aceasta "revelatie" cit si "ascunderea" acestor principii sunt relative si trebuie intelese in sens mai larg, mai exact tehnicile erau ascunse nu fizic, ci erau greu de deslusit de discipoli, sau chiar imposibil de intuit in adevarata lor valoare fara unele indicatii esentiale din exterior) 

Maestrul WANG este considerat ca fondator al YI QUAN pentru ca pe linga denumirea de YI QUAN el a restructurat sistemul de predare al scolii mostenita de la inegalabilul KUO YUN SHEN. In anii 1920 el a observat ca elevii sai tind sa urmareasca doar tehnica martiala fara a mai avea spirit. El a decis atunci sa renunte la toate formele considerate inutile in favoarea unui maxim accent pus pe antrenamentul intentiei - YI dincolo de forma - XING. Astfel s-a ajuns la YI QUAN o arta revolutionara, pentru ca Maestrul WANG a renuntat la formele clasice, conventionale din XING YI, predate uneori prea rigid - departe de realitatile luptei reale...

Dupa moartea lui Guo Yun Shen, Maestrul WANG XIANG ZHAI a traversat toata China intre anii 1918 si 1929, cautind si alti experti si aplicind si experimentind ceea ce deja studiase.Pe linga experti de XING YI, SHAOLIN , el a mai studiat si tehnici de BAGUA ZHANG(Stil intern taoist, al celor 8 Trigrame) precum si tehnici de Cocor Alb din Fujian - Fuzhou Bai He Quan. De asemenea, un astfel de expert care renunta la formele traditionale, era imposibil sa nu fie provocat sa isi demonstreze realiatatea a ceea ce sustine si preda. WANG XIANG ZHAI a raspuns intotdeauna cu placere la aceste provocari, venite de la alti experti in arte martiale. Si de fiecare data ....a demonstrat corectitudinea principiilor sustinute de el....invingindu-si  toti adversarii.

YI QUAN, numit si DA CHENG QUAN ( Boxul Marii Realizari ) a inceput sa fie cunoscut in intreaga China ca un reputat sistem martial si de asemenea si teraputic pentru ca Maestrul WANG le preda pe ambele in strinsa legatura. Fara o armonie perfecta a corpului fizic nu se puteau obtine rezultatele martiale scontate ...Este ceva logic, de unde si tentativa de a considera YI QUAN ca pe o adevarata stiinta. Maestrul WANG nu a spus daca YI QUAN este o stiinta sau nu, a cerut doar o practica perseverenta pentru a se obtine rezultate .

SIMPLU si EFICACE,  lipsit de forme prestabilite, COMPLEX prin imbinarea ARMONIOASA  a SUPLETII din Taiji Quan, cu FORTA INTERNA si INTENTIA din Xing Yi Quan si VITEZA de SCHIMBARE din Bagua Zhang  , scoala YI QUAN este un rezultat remarcabil al unei traditii milenare, perfect adaptat unei societati mereu lipsite de timpul necesar de a aprofunda progresia lenta a unei vechi arte martiale.


         Cursuri de YIQUAN - in fiecare vineri :   17.45- 19.00

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design