Sanatate si Terapii naturiste : Taiji - Qigong - Practici taoiste din Wudang - Cursuri de Arte Interne Bucuresti - Aplicatii martiale : Yiquan Kung fu
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Despre scolile interne
Fundamente
YiQuan
Taiji Quan
Bagua Zhang
Xing Yi Quan
Qi Gong
Intrebari Frecvente
Video Clipuri
Articole
 
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

 

 

Click aici pentru locatia exacta a salii unde au loc cursurile si pentru programul de antrenamente(click pe imagine pt detalii)

           

XING YI QUAN - " Scoala Boxul formei si a intentiei "

 

XING YI QUAN este o veche arta martiala incadrata in sistemele interne, pentru ca un accent deosebit este acordat dezvoltarii intentei - YI, in forma tehnica - XING. In timp ce Maestrul Wang Xiang Zhai, atribuie chiar lui Bodhidarma inceputurile  scolii Xing Yi Quan prin exercitiile acestuia de purificarea maduvei si perfectionarea formelor animalelor, cei mai multi atribuie mai concret scoala XING YI QUAN maresalului YUE FEI ( 1103 - 1141 ) din dinastia Song de Sud.

Un veritabil erou national, YUE FEI a murit probabil tradat de apropiatii sai, dar a intrat in legenda prin abilitatile sale martiale iesite din comun si prin faptele sale de glorie pe cimpul de lupta. Se spune ca el stapinea mai multe arte martiale astfel ca mai multe scoli il considera drept fondator. Se stie ca era un neintrecut maestru al lancii, este considerat fondator al metodei "Celor 8 Nivele ale matasii" - BA DUAN JIN si de asemenea este considerat ca fondator al Scolii Ghearei de Vultur.

Un alt maestru legendar care apare cronologic ca derivat din invataturile lui YUE FEI este maestrul JI JIKE (sec.17-lea).  El este primul care a predat  XIN YI LIU HE QUAN ( Scoala inimii, spiritului si a celor 6 armonii ). Unii afirma ca JI JIKE a descoperit intr-o nisa secreta dintr-un zid, manuscrise secrete redactate chiar de catre maresalul YUE FEI. JI JIKE , si el un reputat expert in lance, a inteles aceste texte si a creat Scoala celor 6 Armonii, bazata pe 3 armonii interne si pe 3 armonii externe  dupa cum urmeaza :

 

Cele 3 Armonii Interne

Cele 3 Armonii Externe

inima (XIN ) / intentie ( YI )

intentie ( YI ) / energie ( QI )

energie (QI ) / forta fizica ( LI )

   umar - sold

cot - genunchi

picioare - miini

 

Se considera ca se poate obtine un randament maxim de la corp gratie acestor 3 armonii si de aici si o forta uriasa - exploziva care este si caracteristica pentru aceasta scoala ( FA JING / FA LI  - explozia de energie este si o faza importanta in YI QUAN). JI JIKE a avut doi succesori dintre care CAO JI WU a devenit examinator imperial considerat la vremea sa unul dintre cei mai mari maestrii in arte martiale. CAO JI i-a avut ca discipoli pe fratii DAU LIN BANG si DAI LONG BANG .

Ultimul a transmis cunostintele sale lui LI LUO NENG - supranumit si "Pumnul Divin" - un fermier sarac din provincia Shanxi. Acesta l-a implorat pe DAI sa fie acceptat ca discipol si in cele din urma a fost chiar acceptat. Se povesteste ca abilitatile sale interne erau incredibile : odata , a fost atacat de un bandit foarte solid din spate...Cind acesta l-a atins, a fost proiectat in aer fara ca Li sa faca ceva concret.....banditul s-a ridicat uimit si a exclamat - aceasta este magie pura !....Li s-a intors si i-a spus la fel de simplu :  " - Nu este magie , este o mica tehnica, bine lucrata ! " dupa care si-a continuat drumul. Cel mai celebru discipol al sau, a fost uimitorul KUO YUN SHEN - de asemenea supranumit  " Palma Demonului " pentru ca omorise pe cineva care il provocase, aplicindu-i doar o lovitura cu palma deschisa. Numeroase legende populare ale vremii,  il au ca erou pe KUO YUN SHEN, de asemenea era neintrecut in abilitati interne. Si se mai spune  ca KUO YUN SHEN nu a atins niciodata nivelul Maestrului Li ... ! Discipolii sai de asemenea au fost nume celebre in lumea artelor martiale interne : SUN LU TANG ( expert in XING YI, BAGUA si TAIJI , fondator al scolii SUN ), WANG FU YUAN, LIU QI LAN si WANG XIANG ZHAI - fondator al metodei YI QUAN.

Maestrul WANG XIANG ZHAI afirma in lucrarile sale ca YI QUAN aduce la suprafata ceea ce a fost mult timp tinut secret de catre traditia XING YI. Mai exact antrenamentul posturilor ZHAN ZHUANG (tarus) pare sa fi fost esenta ascunsa, rezervata doar discipolilor interni din XING YI QUAN. De asemenea Maestrul WANG afirma ca nici macar termenul de YI QUAN nu este nou el fiind folosit pentru a desemna aceasta parte ascunsa din XING YI revelata acum publicului larg. ( Aceasta "revelatie" cit si "ascunderea" acestor principii sunt relative si trebuie intelese in sens mai larg, mai exact tehnicile erau ascunse nu fizic, ci erau greu de deslusit de discipoli, sau chiar imposibil de intuit in adevarata lor valoare fara unele indicatii esentiale din exterior)

Cursuri de XING YI in centrul nostru de arte martiale

Ceea ce se practica in cadrul centrului nostru este Yi Quan ca sistem de baza. Dupa stapinirea tarusilor - posturi (zhuang) cu rol de echilibrare energetica, se practica si forme traditionale ale XingYi-ului comune cu tehnica de Yi Quan :

- Wu Xing Quan - pumnii celor 5 elemente, si formele asociate de Qi Gong

- Wu Xing Lian Quan - pumnii inlantuiti ai celor 5 elemente, cu si fara partener

- formele celor 12 animale ca aplicatii martiale


Cursurile au loc vinerea , 17.45 - 19.00

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design