Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  Cum ajung ? -  Contact      
 

 Stagiu National de BUJINKAN NINJUTSU

Arta Temutilor NINJA

Bucuresti 3 dec.2006

- deschis incepatorilor si celor din alte stiluri !!!

 
    Nihon Bugei DVD
       in limba romana         
   (si multe altele)
      CURS GRATUIT !

 

 

   

    Al doilea Taikai International TAKEDA RYU

                            - Pitesti iunie 2005 -

 

        Cu ocazia primului Taikai International de Aikijutsu ce a avut loc la Modave in Belgia in anul 2005, s-a hotărāt şi cine va fi gazda celui de-al doilea ce urma să se desfăşoare īn 2005. A fost atunci ales oraşul Piteşti, care se pare că făcuse o foarte bună impresie doar din cele povestite de mine unor prieteni din Franţa, Belgia, Maroc. De aici īnsă pānă la departajarea prin vot a celor două oraşe candidate pentru al doilea Taikai de Aikijutsu: Casablanca şi Piteşti īnsă părea o cale atāt de lungă. Şi totuşi Piteştiul a fost ales cu majoritate de voturi la şedinţa comisiei superioare a Europeean Sobukai Takeda Ryu Marotoha ţinută atunci la Belgia īntr-un vechi castel.

             Taikai-ul a debutat vineri, iunie 2005 cu sosirea oaspeţilor străini, la aeroportul din Bucureşti şi preluarea lor de către echipa Yamabushi Dojo Piteşti cu mai multe maşini particulare, alături de microbuzele de la cīteva hoteluri care urmau să īi găzduiască pe cei peste 40 de practicanţi de Aikijutsu Takeda Ryu. Oaspeţi din Franţa, Belgia, Maroc, Malta, Madagascar, Turcia, Grecia, Ungaria au sosit pe rīnd de dimineaţa pīnă spre seară, cānd la ora 19.00 erau aşteptaţi la Primăria Piteşti unde dl.primar Tudor Pendiuc urma să le ureze bun venit īntr-o recepţie oficială. Sala mare a Primăriei Piteşti s-a umplut atunci atāt de membrii delegaţiilor străine – reprezentanţii ţărilor şi instructorii şefi, alături de toţi ceilalţi ce au dorit să fie alături īn acest eveniment deosebit. Dl. Primar Tudor Pendiuc s-a arătat extrem de bucuros de acest eveniment internaţional, găzduit chiar de oraşul nostru urīnd tuturor un călduros bun venit tuturor īn Piteşti, prezentīnd pe scurt oraşul şi īmprejurimile. A mai fost prezent la festivitate, Dl Şerban Valeca 4 Dan Karate Shotokan, fost ministru al cercetării şi de asemenea un fost elev al lui Sensei Maroteaux de la sfārşitul anilor 70 cānd dānsul a mai fost invitat aici de către Dl Bialokur. Sensei Valeca s-a alăturat d-lui primar Pendiuc īn a transmite cele mai bune urări de bun venit tuturor celor prezenţi, amintindu-şi de asemenea momente din primele antrenamente ale dānsului cu Sensei Maroteaux. Sensei Maroteaux a mulţumit īn numele delegaţiilor străine pentru recepţia deosebit de călduroasă făcută şi a anunţat programul următoarelor zile ocupate de Taikai.

           Sāmbătă şi duminică au fost zile pline de antrenamente susţinute de Sensei Maroteaux, asistat mai ales de Sensei Charlopeaux 6 Dan şi Sensei Ahmed Hank 6 Dan ambii din Franţa şi de Sensei Mazouzi 6 Dan, Maroc. Tehnicile au fost explicate pe două nivele - pentru cei debutanţi şi pentru cei cu centură neagră. Saltele Sălii Sporturilor din Piteşti erau pline de membrii delegaţiilor străine alături de practicanţi romāni veniţi şi ei īn număr mare din oraşe precum Bucureşti, Constanţa, Cernavodă, C-lung Moldovenesc, Roşiorii de Vede, Timişoara, Tărgovişte , Piteşti şi Mioveni. Putem remarca de asemenea si prezenţa la stagiu şi a unor practicanţi din alte stiluri care au apreciat subtilitatea şi eficacitatea tehnicilor de Aikijutsu Takeda Ryu. Duminică, o comisie de examinare alcătuită din Shihan Maroteaux, Sensei Charlopeaux si subsemnatul, au examinat mai mulţi candidaţi dintre care Dl. Kostas Karipidis din Grecia a obţinut nivelul de 4 Dan Aikijutsu şi titlul de Sensei, iar dl Gh. Străjer din Clung Moldovenesc a trecut cu brio testul de centură neagră 1 Dan.
           Sāmbătă dupa amiaza a avut loc la salonul de vīnătoare de la Complexul Turistic Cornul Vānătorului, reuniunea expertilor europeni Takeda Ryu Aikijutsu, raporturi ale acestora cu privire la activităţile īn ţările proprii, idei şi proiecte de viitor. Apoi la reuniunea experţilor internaţionali de Takeda Ryu principalul punct a fost alegerea locului de desfăşurare pentru al 3-lea Taikai Internaţional. Dintre Grecia, Malta şi Maroc, echipa marocană a reuşit să prezinte cel mai bine avantajele organizatorice şi turistice ale ţării proprii, astfel că s-a ales Casablanca ca oraş gazdă al pentru Taikai-ul din 2007.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

        Duminică după amiaza a avut loc o mare demonstraţie de Aikijutsu la care publicul a venit īn număr foarte mare. De asemenea Dl Primar din Piteşti a fost prezent alături de Sensei Şerban Valeca. Demonstraţia a debutat cu tehnici libere (Randori) executate de principalii experţi ai delegaţiilor străine, īntāmpinate mereu cu aplauze de un public foarte entuziast, expus poate pentru prima oară unor şcoli tradiţionale, necompetiţionale. Au impresionat mult realismul tehnicilor de Aikijutsu, aparent simple, scurte şi precise, siguranţa de sine a celor ce prezentau tehnicile, şi nu īn ultimul rīnd starea de spirit (Zanshin) - tipic unei şcoli tradiţionale. Sensei Maroteaux a impresionat prin prezentarea unor Kata de sabie - Iaido Takeda Ryu, apoi aplicaţiile cu Sensei Charlopeaux, pentru ca īn final să prezinte o excepţională demonstraţie de Muto Dori – dezarmarea cu mīinile goale a unui adversar ce atacă cu o sabie. După o scurtă pauză au urmat demonstraţiile gazdelor, a dojo-urilor din Romānia, care au fost prezente cu un număr mare de elevi. De remarcat FujiYama Dojo din Mioveni, un dojo axat mai ales pe grupe mici de vīrstă. Cei mici de acolo au intrat īn sală purtānd māndri steagul samurailor Takeda şi au prezentat de la tehnici fundamentale – Kihon pānă chiar la forme de randori, aplaudate din plin de cei din sală. Clubul Raiden Dojo Bucureşti care a prezentat o demonstraţie tradiţională cu 4 oameni, de asemenea structurată pe Kihon şi Henka, apoi un Randori. Satori Dojo din Roşiori au prezentat o demonstraţie de tehnici din Suwari waza iar in final Yamabushi Dojo Piteşti a prezentat de asemenea o aceeaşi tehnică exemplificată de cāte doi parteneri pe diverse forme de atac.

       Finalul a fost o ceremonie tipic japoneză, cu toţi experţii īmbrăcaţi īn Hakama de ceremonie şi Haori, prezentāndu-se in faţa publicului īn acordurile imnului clanului Takeda. Sensei Maroteaux a anunţat oficial rezultatele alegerilor din ziua precendentă iar Sensei Laiber a fost cel care a transmis mai departe steagul oficial al Takai-ului, lui Sensei Driss Guerehoune - preşedintele Federaţiei Marocane de Takeda Ryu. Ceremonia s-a īncheiat aici Sensei Maroteaux mulţumind tuturor celor prezenţi la demonstraţie pentru entuziasmul lor.

           Seara s-a īncheiat cu o masă festivă, īn sala mare a aceluiaşi Complex Cornul Vānătorului, cu un frumos program artistic romānesc, şi numai care a adus invitaţii mai aproape de sufletul romānilor. Au fost de asemenea prezenţi ca invitaţi de onoare Tudor Pendiuc şi Sensei Şerban Valeca. Īntr-o pauză a acestei seri festive, Sensei Maroteaux ajutat de D-na Miriam - soţia sa, au decernat o serie de plachete comemorative şi premii celor care s-au făcut remarcaţi īn promovarea şcolii Takeda pretutindeni īn lume. De asemenea pentru intenselor lor eforturi pentru succesul acestui Taikai, au primit Diplomele de Membrii de onoare ai ESTAM : Dl. Primar Tudor Pendiuc, Sensei Şerban Valeca şi de asemenea Sensei Cristian Laiber (eveniment unic, pentru că regulamentul nu permite ca membrii ESTAM să devină membrii de onoare). Seara s-a incheiat momente de neuitat īn continuare de dans şi muzică.

         Zilele următoare au fost rezervate unor vizite turistice īn principalele atracţii din zona Argeş Vīlcea. Astfel luni s-a vizitat oraşul Curtea de Argeş cu importantele obiective Curtea Domneasca şi Mānăstirea lui Manole, care alături de pasionatul ghid de la Curtea Domnească, d-na Elena Teodorescu vorbitoare fluentă de franceză, au produs amintiri de neuitat grupului nostru de vizitatori. Marţi s-a făcut excursia cea mai lungă pānă la Castelul Bran, care a fost vizitat după o oprire şi la Mausleul de la Mateiaş. Seara am revenit īn Piteşti şi ne-am pregătit de o nouă vizită miercuri, pe Valea Oltului. La această ultimă vizită am fost la Mānăstrirea Cozia şi am zobovit admirīnd peisajele deosebite ale zonei. Ultima zi , joi , a fost rezervată unor mici plimbări prin Piteşti, s-au vizitat muzeul Judeţean şi cel de Artă, doamnele mai ales au plecat la cumpăraturi, iar seara de asemenea toţi cei prezenţi s-au īncins la hore şi jocuri romāneşti, la restaurantul “La Ureche”.

       Vineri dimineaţa ne-am luat rămas bun cu greu, de la oaspeţii noştri pe care microbuzele I-au dus către aeroportul Otopeni. A fost o săptămānă specială īn care prin arte marţiale s-au legat prietenii deosebite, dincolo de orice bariere de limbă, cultură sau religie şi am rămas toţi cu amintiri greu de şters din sufletele noastre. Pe curānd prieteni, Marocul ne aşteaptă īn 2007, īntr-o formulă similară (arte marţiale şi reuniuni oficiale la Casablanca, apoi latura turistică la Marakesh)


Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design