Sanatate si Terapii naturiste : Taiji - Qigong - Practici taoiste din Wudang - Cursuri de Arte Interne Bucuresti - Aplicatii martiale : Yiquan Kung fu
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric si Origini
Mit si realitate
NINPO - Martial
NINPO - Terapeutic
NINPO - Spiritual
Cele 5 elemente
Mari Maestri Ninja
Intrebari Frecvente
Articole NINPO
VIDEO Clipuri
CURSURI
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

 

 

 

Antrenamente de Ninjutsu Bujinkan la Raiden Dojo Bucuresti  - locatia salii, program antrenamente    

 

 

 

 

 

 

 

 


    

NINPO - "Calea" luptatorilor NINJA

 

         Se vorbeste de multe ori de NINPO , de NINJUTSU , de NINJA si de cele mai multe ori apar tot felul de confuzii intre acesti termeni. Este drept toate aceste cuvinte au o radacina comuna si anume particula NIN - tradusa in functie de context prin numeroase cuvinte cum ar fi : secret, ascuns, ocult, perseverenta, anduranta, capacitatea de a-ti putea depasi propriile limite si mai exista si inca multe altele. Kanji-ul NIN, citit uneori si SHINOBI, s-a transformat in timp , dintr-un atribut, titlu onorific , acordat unor agenti secreti - luptatori de elita , intr-un sinonim total al acestor adevarati " luptatori din umbra " .

Temenul de NINJA desemneaza persoanele ce practicau efectiv aceasta disciplina, dar nu se refera la arta in sine. Arta, tehnica era denumita in mod frecvent NINJUTSU sau in vechime i se mai spunea si SHINOBI BUJUTSU (Arta secreta de a lupta).

NINJUTSU este tehnica martiala pura, exact in forma in care era aplicata in misiunea sa de orice Ninja ( Genin- agentii operativi, eroii principali ai tuturor legendelor cu Samurai si Ninja ). Existau Ninja experti tehnici care insa, la un moment dat, trebuiau sa depaseasca totusi acest nivel. Atunci intervine un alt element extrem de important si anume spiritul artei Ninja, filozofia interioara a acestei discipline. Aceasta treapta de evolutie, spirituala chiar, este cunoscuta ca NINPO.

NINPO inseamna cu mult mai mult poate decit o simpla filozofie , poate ca nu se " limiteaza " la a fi un mod de viata ( expresie devenita cliseu de multe ori ...).

NINPO este un mod de a ne exprima pe noi insine , exact asa cum sintem fiecare dintre noi. Chiar daca ideile sint in linii mari aceleasi , rezultatul difera de la persoana la persoana, de la un caracter la altul .Spiritul NINPO nu se poate transmite in scris; el poate fi asimilat de la un bun maestru . Fiecare elev va percepe probabil acelasi spirit intr-o maniera proprie si il va transmite poate mai departe aparent modificat , dar de fapt spiritul va fi in esenta acelasi .

Exista multi Maestrii care predau Ninpo dar, indiferent de aparente , esenta trebuie sa fie aceeasi. Aceasta particula "PO", nu este aceeasi cu acel binecunoscut "DO - cale" din multe alte arte martiale (mai ales moderne : Karate-Do , Ju-Do , Aiki-Do ,Iai-Do ). Maestrul TANEMURA, Soke al GENBUKAN NINPO , primul asistent al lui Hatsumi Sensei , spunea ca acel " PO " este ca circuitul apei in natura. Daca JUTSU este tehnica de a urca pe munte, iar DO sint numeroasele cai de a ajunge in virf, atunci PO semnifica norul de deasupra muntelui , care este practic imaterial. In NINPO nu exista sfirsit ; sfirsitul este doar pretextul unui nou inceput . HATSUMI Sensei , Soke al BUJINKAN NINPO spune ca NINPO este esenta tuturor artelor martiale si a tuturor strategiilor militare si nu numai . El spune ca NINPO este o imensa forta dar care trebuie utilizata corect pentru ca altfel ea se poate intoarce impotriva chiar celui ce o foloseste, la fel cum si curentul electric poate produce atit lucruri bune, dar si accidente periculoase. " Adevaratul NINPO este miscarea florilor putate de vint . El trebuie sa fie o recunoastere a dragostei, a oamenilor, a respectului si dorintei de pace."

Shidoshi WATANABE Kondo spunea :

" Cautati cu forta tot ce da un minimum de realitate existentei ; NINPO este o modalitate de a descoperi esenta vietii si a mortii , iar viata nu este decit amprenta mortii ."

" Nu cautati unde incepe si unde se sfirseste NINPO pentru ca acestea nu exista decit in inchipuirea voastra asaltata de Tengu , si chiar daca poate o sa gasiti un sfirsit , el nu este decit un pretext pentru un nou inceput !" - spunea RYUMOTO Seiji Sensei , unul din primii discipoli ai lui TAKAMATSU Toshitsugu Sensei .

Iata deci cite moduri aparent diferite in exprimare la toti acesti Maestri dar toate evidentiind acelasi adevar. NINPO ramine singura forma prin care traditia faimosilor luptatori NINJA se transmite nealterata, din generatie in generatie. Aparentele inseala, sint schimbatoare, dar, in ciuda vicisitudinilor vremii multe RYU-ri de NINJA au ajuns pina in zilele noastre ; supravietuirea ramine practic una din trasaturile fundamentale ale acestei arte martiale.In prezent, a practica NIN-JUTSU exact ca in trecut, din toate punctele de vedere , este ceva imposibil . Iata doar un simplu motiv : Antrenamentul cu Naginata ( halebarda) era o necesitate vitala in Japonia medievala deoarece aceasta era o arma redutabila in acea vreme, des folosita de razboinicii de atunci.In prezent insa, asimilarea tehnicilor de Naginata nu aduc nici un folos imediat in autoaparare.Problema se pune aici mai subtil si depaseste planul tehnic situindu-se la nivelul Artei : invatarea tehnicilor cu arma presupune un nou stadiu in evolutia practicantului de arte martiale, cind intervine o noua maniara de utilizare a corpului, o noua distanta de lucru ( ma - ai ), si, evident apar modificari majore in energetica miscarilor .

Iata cum simpla tehnica evolueaza spre asimilare interioara, personalizata a spiritului si filozofiei martiale. Tocmai aceasta personalizare , care este subiectiva, poate constitui un obstacol enorm in multe cazuri ; aici este momentul in care intervine sinceritatea practicantului cu el insusi, capacitatea de a se vedea asa cum este si nu cum doreste sa para, hotarirea de a practica pentru el si nu pentru o recunoastere exterioara. Abia atunci Calea incepe sa se vada si, dupa cum se stie, un maestru nu poate decit sa arate drumul, nu sa-l si parcurga pentru elevul sau.

NINPO, calea luptatorului NINJA, nu este nici mai grea nici mai usoara decit cea a altor Arte Martiale ; ea trebuie urmata doar de acei ce o simt in sufletul lor. Fara o motivatie adevarata si sincera Calea NINPO nu numai ca nu este inteleasa , dar ea va fi o irosire de timp

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design