Sanatate, Terapii naturiste, echilibru energetic, Amatsu Tatara, Hichibuku, Goshin
    Despre club Cursuri  -  Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric si Origini
Mit si realitate
NINPO - Martial
NINPO Terapeutic
NINPO - Spiritual
Cele 5 elemente
Mari Maestri Ninja
Intrebari Frecvente
ARTICOLE
VIDEO Clipuri
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF


Antrenamente de Ninjutsu Bujinkan la Raiden Dojo Bucuresti  - locatia salii, program antrenamente

 

AMATSU TATARA - O traditie mai putin cunoscuta

 

      Foarte multi considera ca Bujinkan Ninpo Budo include doar deja bine cunoscutele noua traditii (ryu) in care Hatsumi Sensei este recunoscut oficial ca Soke. Aceasta este insa partea oarecum oficiala, exterioara sau “omote“ a lucrurilor. Soke Hatsumi a mai studiat si alte vechi ryu-ri japoneze, si chiar inainte de a il cunoaste pe cel care i-a devenit mentor – Takamatsu Toshitsugu Sensei. Hatsumi sensei a studiat in particular cu Ueno Sensei, un vechi discipol al lui Takamatsu Sensei care dupa trei ani I-a acordat Menkyo Kaiden in cateva vechi ryu-ri de bujutsu. Abia dupa aceasta pregatire, Hatsumi Sensei a avut privilegiul de a il intalni pe Takamatsu Sensei care l-a acceptat ca ultim discipol. Exista mai multe scoli in care Hatsumi Sensei a atins nivelul de Menkyo Kaiden dar doar in noua dintre acestea a fost numit si Soke. Aceste scoli cum ar fi de exemplu Bokuden Ryu, Musashi Ryu Taijutsu si altele sunt predate doar la nivel de centura neagra cand deja practicantul cunoaste bine principii fundamentale ale artei martiale – echilibru, controlul Hara, Kime, Zanshin, Kokyu (controlul respiratiei ).

Una dintre cele mai interesante dintre aceste scoli este Amatsu Tatara Ryu, se pare mai veche chiar decat istoria Japoniei ! In densho-urile acestei scoli rescrise si reconstituite de  Takamatsu Sensei, se vorbeste despre un incident petrecut in preajma anului 600 i.e.n. cand un rege babilonian a coborat pe tarmul japonez, aducand cu sine numeroase cunostinte despre filozofie, samanism, astrologie si magie, numerologie si medicina. El s-a stabilit pentru o perioada cu alti supusi pe muntele considerat sfant, Miwa si a ajutat pe legendara zeita Amaterasu O Kami in guvernarea tarii. Numele sau apare in vechi cronici japoneze ca regele Mima O. Din partea supusilor lui Mima O, si ei eruditi cu mare faima, Amaterasu se pare ca ar fi primit o serie de texte sacre, de natura spirituala. Mai tarziu cand japonezii au fost atacati de catre malaiezieni, ei au fost obligati sa isi contureze o doctrina militara clara si precisa. Acest lucru a revenit de asemeni unor intelepti care au scris o serie de texte despre spionaj, tactici si strategii militare, ritualuri de aducerea norocului, de hipnoza, de meteorologie si de construirea de fortificatii, de metode ofensive si defensive. Si la aceste texte au contribuit membrii micii comunitati venite cu mai mult timp in urma din Babilon. In acest fel au luat nastere cele doua aspecte fundamentale ale scolii denumita ulterior Amatsu Tatara Bumon Shumon ( martial si spiritual ). Terminate undeva in jur de inceputul erei noastre, textele Amatsu Tatara au reprezentat aproximativ 104 densho-uri care au fost impartite intre patru familii :

Amatsu Tatara Nakatomi Hibumi (din care provine clanul Kuki)

Amatsu Tatara Kishin no Hibumi

Amatsu Tatara Hisshin Ginkoroku

Amatsu Tatara Rinpo Hiden

O parte din textele acestea stat partial si la baza dezvoltarii scolilor ezoterice de Mikkyo – Tendai, Shingon si Shugendo – doctrina Yamabushi. Vechile tratate Ryu Ko No Maki ( al tigrului si dragonului ) considerate ca documente importante pentru istoria Ninjutsu-lui, fac parte de asemenea din densho-urile Amatsu Tatara ca multe alte scoli dezvoltate ulterior. Dintre acestea putem aminti : Kukishin Ryu, Asayama Ichiden Ryu, Takagi Yoshin Ryu, Gyokko Ryu, Koto Ryu, Togakure Ryu, Shinden Fudo Ryu. In 1920, Kuki Takaharu, al 21-lea Soke al Scoli Kukishin i-a permis lui Takamatsu sa isi copieze toate aceste texte aflate in posesia sa. In timpul bombardamentelor din 1945, aceste texte originale s-aui pierdut si Kuki Takaharu l-a rugat pe Takamatsu Sensei sa i le rescrie. Acesta a facut copii pe care I le-a dat ulterior. Cei din familia Kuki, dupa razboi au incercat sa revigoreze traditiile martiale ale familei lor dar fara prea mare succes. Takamatsu Sensei a deslusit multe din tainele textelor Amatsu Tatara alaturi de calugari Tenda, care i-a explicat subtilitatile practicilor spirituale. Se povesteste chiar ca dupa o perioada de antrenament intens al spiritului, in izolare si meditatie, Takamatsu Sensei a emis un Kiai care efectiv a paralizat o soparla aflata la ceva distanta pe un zid, dupa cum povestea un elev de al sau. Alta data, tot cu un Kiai, Takamatsu a doborat o pasare in zbor !

In prezent Hatsumi Sensei a predat aceasta scoala la putini europeni, si doar trei dintre acestia au ajuns la nivelul de Menkyo Kaiden, este vorba de trei medici englezi, vechi membri ai Bujinkan si foarte interesati si de aplicatiile terapeutice ale practicilor ninja.

Scoala are cinci nivele : Shoden, Chuden, Okuden, Menkyo, Kaiden. La inceput se studiaza, in perfecta relatie cu teoria celor cinci elemente  (Gokyo  - Chi, Sui, Ka, Fu, Ku ), o serie de tehnici de revitalizare, de masaj muscular si al tendoanelor, pentru deblocare articulatiilor intr-o prima faza, apoi pentru deblocarea canalelor energetice si in acest caz apar si o serie de tehnici respiratorii. Acestea sunt numite Amatsu Tatara Seitai si corespund primelor nivele. La nivele mai mari apar unele principii legate de nutritie, de dinamizarea unor centrii energetici ai corpului, de cunoasterea meridianelor energetice si a metodelor de stimulare, a punctelor cheie. Toate aceste cunostinte puteau permite unui practicant atit sa ia viata cuiva dar si sa aduca viata cuiva suferind. Toate aceste tehnici terapeutice se pot aplica in sens martial cu rezultate ce pot fi fatale.

La nivelele avansate se studiaza tehnici de meditatie, de acumulare si focalizarea a i-ului in zone precise, tehnici si chiar ritualuri complexe de Kuji In si Kuji Kiri. Acestea din urma fac trecerea catre nivelul cel mai avansat  si anume cel spiritual, mult mai dificil de abordat.  Dupa un timp de practica serioasa rezultatele pot fi aproape imediate, de multe ori in antrenamente, Sensei Hatsumi executa niste Kuji rapide si adversarul ataca dar deja spiritul sau este deja invins si nu mai are incredere in el. Este ceva extraordinar, practic incredibil, dar trebuie antrenament serios, ghidat si dozat corect, aceasta este secretul.

In final am sa prezint un text primit de Hatsumi de la Maestrul sau Takamatsu Sensei in care acesta explica unele aspecte ale acestei traditii.

 AMATSU TATARA HIBUMI

Ce este cu adevarat misterios  ? Am sa folosesc un alt cuvant pentru a defini aceasta. Este vorba de constiinta, aceasta este cu adevarat misterioasa.

Am sa iau exemplul unei practici medicale. Un medic occidental considera ca un bolnav pe moarte, va muri si nu are ce sa ii faca, un medic oriental nu considera bolnav pe moarte si efectiv il trateaza. Am sa explic mai simplu. Sa luam exemplu unei biciclete. Privind-o vom sti exact ce avem de facut cu ea. In cazul organismului uman, o astfel de exactitate este inexistenta.  In trecut oamenii credeau ca ce este mai greu decat aerul nu poate zbura si acum avem avioane foarte grele care zboara. Poate ca in viitor vom avea si avioane care se vor ridica pe verticala si nu pe orizontala ca in prezent sau poate ca se vor putea chiar opri in aer…Ingeniozitatea mintii umane nu are limita si eforturile spiritului uman sunt greu de prevazut. 

Ajungem deci la a discuta relatie dintre mintea constienta si cea inconstienta sau subconstientul. Corpul uman este sclavul mintii constiente sau al celei subconstiente, depinde de posesorul mintii. Se stie ca cei care merg pe foc nu isi antreneaza talpile ci mintea. Nu trebuie sa ai un corp neaparat foarte bine antrenat ci trebuie sa iti poti stapani mintea pana in cele mai mici detalii. Antrenamentul mintii si al spiritului trebuie sa transpara in antrenamentul corpului. In acest fel poate chiar sa apara miracolul despre care vorbesc unele religii. Miracolul este de fapt un amestec de adevar, mister si credinta. Misterul se refera la constiinta. Aceste concepte sunt des folosite de multe religii dar trebuie sa intelegem ceea ce este dincolo de ele. Una din teoriile bine conturate despre acestea se numeste  Amatsu Reiho.

Nu suntem oamenii unui anumit popor sau al unei anumite tari, ci suntem cu adevarat fiinte universale. Ar trebui sa facem efortul sa contemplam toate lucrurile intr-o lumina pozitiva. Aceasta este pentru mine fundatia ideii de a fi om. Constientul si subconstientul sunt doua forme ale constiintei. O persoana care nu este deloc constienta, este subjugata de pasiuni subconstiente care ii pot apare ca o lume infernala cu fantome si stafii. O astfel de persoana este vulnerabila de asemenea la acte de influentare prin magie.   

Pe de alta parte doar cu mintea constienta nu se poate ajunge nicaieri, oricate eforturi am face. Cand parintii unui tanar aflat la razboi, se roaga pentru el, ei nu se gandesc efectiv la el, ci se roaga si sunt absorbiti de rugaciune, aceasta face ca sa apara o legatura subtila pentru ca nu se foloseste doar mintea constienta. O realizare materiala se poate obtine doar prin o armonie intre cele doua parti ale constiintei si in acest fel credinta incepe sa aiba o mare putere.”

Aici se incheie acest scurt dar plin de semnificatii text al lui Takamatsu Sensei, transmis elevilor sai. Este bine sa il citim printre randuri, sa ne antrenam serios in dojo si sa recitim, sa asimilam constient si subconstient, sa deschidem ambele porti – Bumon si Shumon.

In Romania, aceste tehnici sunt predate incepand cu nivelul de Shoden, doar membrilor Bujinkan. Stagii ce au avut ca tema si tehnici de Amatsu Tatara au avut deja loc la Pitesti si Bucuresti (la stagiile national pentru instructori), Galati ( Suishin Dojo ) si Sibiu ( Kyomon Dojo, doar demonstrativ). Aceste tehnici au fost foarte bine primite de catre practicanti mai ales dupa dureroasele tehnici de Koppo si Kosshi Jutsu (lovituri asupra sistemelor osoase si muscular). Au exista chiar practicanti care mi-au relatat ca mai putin de 5 minute de Amatsu Tatara Anma Shiatsu (o forma de presopunctura) le-a deblocat umerii care ii dureau de mai mult de o saptamana. Nu pot sa ma bucur ca acum arta martiala devine acum completa, ca metoda de a lua dar si de a da viata. In aprilie 2007 un seminar National de Amatsu Tatara cu Sensei Eike Kujaw, Menkyo Shihan in aceasta traditie.

Hatsumi Sensei spunea la un moment dat legat de invataturile scolii Amatsu Tatara ca “ tehnicile Bumon sunt concepute pentru a omori in vreme de razboi cand chiar trebuie sa omori inamicul pentru a te proteja pe tine. In vreme de pace insa trebuie de asemenea sa ne protejam corpul de boli si accidente si aplicam altfel de tehnici dar bazate pe aceleasi principii (Shumon). Goshin este un concept foarte vast si de multe ori inteles foarte limitat “

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design