Kenpo Karate - Karate Okinawaian, tehnici interne, Jissen Kumite - Raiden Dojo Bucuresti
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Ce este KENPO ?
Programa tehnica
Kata - Pro si Contra
Intrebari Frecvente
Despre instructor
Articole
Clipuri Video KENPO
Curs GRATUIT - INSCRIERI

Cursuri KENPO

   sambata      

    11.30 -13.00

Localizare Sala

Acte Inscriere - PDF

 

 

SANCHIN   NO  KATA

Una din cele mai vechi si controversate Kata din Okinawa
          Una din cele mai cunoscute forme, Kata din Okinawa este forma numita SANCHIN NO KATA. Traducerea termenului de "Sanchin" poate însemna "cele trei lupte". Cele trei lupte poate însemna "lupta corpului, tehnicii si spiritului", deoarece fiecare parte, respectiv corpul tehnica si spiritul sunt antrenate cu ajutororul acestui Kata.
          Originile acestui Kata se întorc în timp pâna la o alta forma celebra numita HAPPOREN NO KATA care era intens foflosita în stilul Cocorului alb "BAI HE QUAN" din China, unde era folosit pe lânga însusirea tehnicilor si pentru canalizarea si cultivarea energiei interne Ki.
Concret nu se stie cine a adus aceasta forma în Okinawa, dar se stie ca Kanryo Higaonna învatase o forma de SANCHIN chiar înainte de plecarea sa în China. Unele surse spun ca aceasta forma ar proveni de la Zeng Si Shu, care fusese elevul lui Fang Fai Shi acesta fiind fondatorul stilului BAI HE QUAN. Aceasta forma învatata de Higaonna înainte de plecarea sa în China se lucra cu mâinile deschise iar respiratia era calma si curgatoare. La rândul sau Higaonna a avut mai multi elevi pe care ia învatat aceasta forma dar se pare ca a facutu totusi o modificare fata de forma originala si aceasta modificare consta în executarea acestui Kata cu pumnii strânsi. Cert este ca el nu a predat varianta originala decât elevului sau pe linie interna, acesta fiind Kyoda Kohatsu (1887-1968), fondatorul scolii Toon Ryu.

KATA Sanchin executata in maniera GOJU              Un alt elev al lui Higaonna va juca un rol major în dezvoltarea si modificarea ulterioara a acesturi Kata. Miyagi Chojun (1888-1953) începe de la vârsta de 14 ani studiul Karate-ului sub îndrumarea maestrului Kanryo Higaonna. El studiaza timp de 15 ani cu maestrul Higaonna pâna la moartea acestuia în 1916. În 1904 Chojun Miyagi calatoreste în China pentru prima oara. Ulterior, dupa moartea maestrului Higaonna, Miyagi pleaca iarasi în China, în provincia Fukien pentru a cauta formele originale din Bai He Quan. Interesant este ca desi cunostea cu siguranta forma de Sanchin originala, Miyagi dezvolta si preda în continuare o forma modificata, unde pe lânga lucrul cu pumnii stânsi introduce si o noua forma de respiratie (ibuki) puternica si sonora, care provoaca o putrnica tensiune atât interna cât si externa. Aceste modificari, efectuate de maestrul Miyagi, au ca efect modificarea circuitului enrgetic. Lucrând cu pumnii strânsi si cu concentrarea pe hara, energia nu mai radiaza în exterior precum în Tai Ji Quan pentru a rani adversarul ci se acumuleaza în mijlocul corpului si are ca efect marirea rezistentei corpului la lovituri. Introducere acelei forme de respiratie puternica si sonora care pâna atunci nu se mai întâlnise în nici o alta arta martiala s-a dovedit utila pentru marirea rezistentei corpului si controlul respiratiei dar ulterior aceasta forma de respiratie a devenit susceptibila ca, efectuata timp îndelungat,are efecte negative asupra sanatatii fizice a practicantilor. Prin aceasta forma maestrul Miyagi a vrut sa reprezinte latura dura a sistemului Goju Ryu.
         Pornind de la forma originala din Bai He Quan numita Happoren maestrul Miyagi a dezvoltat o alta forma, practicata în GoJu Ryu, numita Tensho, care este reprezentativa pentru latura moale din GoJu Ryu. De la forma maestrului Miyagi, ulterior alti maestri au preluat aceasta forma de Sanchin si au predat-o elevilor lor cu modificari sau fara. Exemplu se poate gasi în stiluri ca Kyokushinkai, Isshin Ryu sau Shito Ryu. În fiecare din aceste stiluri exista o forma de Sanchin care are radacinile în Sanchin-ul maestrului Miyagi, dar fiecare difera de al o scoala la alta. Actualmente forma de Sanchin cea mai apropiata de varianta chineza care se practica în Okinawa se gaseste în scoala UECHI RYU.


Practicanti de KENPO de la YAMABUSHI Dojo Pitesti executind forma veche de Sanchin KATA           Aceasta scoala a fost fondata de maestrul okinawaian Kanbun Uechi.
Nascut la 5 mai 1877 ca fiu al unei familii de tarani Kanbun Uechi îsi petrece tineretea în Okinawa. Ajuns însa la vârsta la care trebuia sa fie recrutat în armata, acesta fuge în China, unde ajunge în provincia Fukien. În China îl cunoaste pe calugarul Chou Tsu Ho (Shushiwa) un recunoscut maestru de Kung Fu si totodata membru al unor societati secrete. Ulterior s-a descoperit ca respectivul calugar Chou Tsu Ho nu este altul decât preotul Sosei care-l avuse ca profesor pe marele maestru Jizen. Iar preotul Sosei era cautat de autoritatil pentru activitatile sal subversive întreprinse împotriva statului.
Stilul practicat de Shushiwa se numea PANGAI NOON, stil care are la baza trei animale, respectiv tigru, dragon si cocor, fiind deasemeni un stil atât intern cât si extern.
          În acest stil se punea acentul pe canalizarea energiei interne, pe lovirea punctelor vitale si pe întarirea corpului cu ajutorul tehnicilor de Qi Gong. În acest scop se întareau si foloseau armele naturale precum unghiile,gheara tigrului, gheara dragonului, cantul mâinii, degetele sulita, pumnul o falanga e.t.c. Pumnul era considerat o arma inferioara în aceasta scoala de aceea era foarte putin folosit. Kanbun Uechi studiaza 13 ani acest sistem. Dupa ce primeste autorizatia maestrului el îsi deschide primul Dojo în China. În aceasta scoala se predau doar trei Kata. Primul era Sanchin, care era studiat vreme de trei ani, dupa care urma Seisan si ultimul si cel mai superior se numea Sanseru. Aceste Kate sunt si astazi stâlpii de sustinere ai scolii Uechi Ryu.
            Sanchin-ul din Uechi Ryu pastreaza toate elementele din vechile forme chinezesti. Respiratia este curgatoare si naturala iar tehnica este lucrata cu mâna deschisa favorizând astfel circulatia energiei interne catre exterior. Corpul devine astfel rezistent la socuri , energia este canalizata în scopuri martiale iar sanatatea este întretinuta printr-o circulatie benefica a energiri interne.
Dar indiferent de forma de Sanchin practicata acentul se pune în acest Kata pe cultivarea si canalizarea energiei interne. Multi maestri de Karate din Okinawa când sunt întrebati de rolul pe care îl joaca Sanchin no Kata în dezvoltarea si practicarea Karateului raspund astfel: "Karate fara SANCHIN nu mai este Karate"

(c) de Dragos CHIRIC

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2008  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design