TAKEDA RYU SoBudo - Arte Martiale Traditionale in Bucuresti - AIKIJUTSU - IAIDO - JODO - KENJUTSU - JUKENPO
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric, origini
Aikido sau Aikijutsu ?
Iaido si Kenjutsu
Jodo - ShugiJutsu
Ju Kenpo
Shuriken Jutsu
Bu Jutsu Ido
Programa Tehnica
Video Clipuri
DVD - Takeda Ryu
Articole
Intrebari Frecvente - FAQ
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

 

 

Click pt : Programul antrenamentelor - Locatia salii(click pe imagine pt detalii)

 

Jodo si Shugi Jutsu  - Tehnici de lupta cu bastonul

         Tehnica de baston ( Bo - 1.80m, Jo - 1.20m, Hanbo - 0.90m, tanbo -0.60m) desi nu era o disciplina fundamentala a samurailor ca militari profesionisti, are o lunga istorie in Japonia medievala si numeroase scoli o includeau in vasta lor programa de antrenament (SoBudo se traduce printr-un Budo complet, integral si era o caracteristica importanta a scolilor vechi Koryu) si nici Takeda Ryu nu face exceptie.

        Ca istoric al JO-ului, regaism bastonul ca arma fundamentala a calugarilor budisti care nu aveau voie sa raneasca sau sa ucida o alta fiinta vie, animal sau fiinta umana, astfel ca se ajutau de un baston atit sa se deplaseze cit si sa fereasca de eventuale agresiuni.

        De asemenea JO-ul a fost recunoscut ca arma redutabila, cind Muso Gonosuke a reusit sa ii tina piept celebrului spadasin Musashi, folosind un baston de lungime medie - 1.20, un Jo. Muso Gonosuke a considerat ca aceasta lungime ii da avantaj fata de lungimea sabiei, dar nu este atit de incomod precum bastinul lung - Bo (1,80m)

In cadrul scolii Takeda Ryu arta folosirii bastonului a inceput sa fie mai atent studiata si sistematizata incepind cu perioada EDO (1603 - 1867).Importanta JO-ului a fost vazuta in momentul in care o lance sau o halebarda se rupea si trebuia folosit doar restul adica bastonul. Au existat doua tipuri de folosire a JO-ului :

-  unul era bazat pe lovituri, blocaje inspirat si dintr-o alta scoala celebra Kukishin Ryu ( Scoala celor 9 Demoni) ca care au existat unele schimburi de tehnici

- un altul respecta strategia secreta a familiei Takeda - AIKI - ideea de armonie, folosirea a KI-ului adversarului, exact ca si in parte de sabie si lupta cu mainile goale - AikiJo

    JODO este un arta martiala exclusiv defensiva si cuprinde ca si IAIDO., tehnici care se pot lucra foarte bine singur, urmind instructiunile unui maestru. Asadar toate tehnicile de baza se pot invata si practica singur : devieri, preluari, contra atacuri...Apoi , pentru elevii avansati exista Kata cu partener precum si KumiJo - un fel de practica libera cu bastonul (lupta)

   Interesant de mentionat ca in Takeda Ryu Jodo , lungimea bastonului nu era esentiala, ci trebuia sa depaseasca putin distanta de la sol la sold a parcticantului, deci sa i se potriveasca .SHUGI JUTSU - tehnica de baston scurt din Takeda Ryu de Sensei Pascal Lagouche si Sensei Laiber, seminar de Takeda Ryu SoBudo in Paris - 1999

 

SHUGI JUTSU - este o alta disciplina martiala, extrem de interesanta a scolii Takeda Ryu care folosea unul sau douabastoane de dimensiune medie pentru a se proteja de alte atacuri cu alte arme. Practic bastonul trebuie sa fie folosit ca o extensie reala a corpului si nu ca obiect separat de corp. Shugi Jutsu probabil apare in momentul in care bastonul unei lanci sau halebarde se rupea in bucati mai mici si supravietuirea devenea o prioritate mai mare decit a invinge adversarul.

La nivel tehnic, in Shugi Jutsu gasim elemente de Aikijutsu, Jukenpo si Jodo, cu un control diferit al distantei MA AI ( mai mare fata de Aikijutsu si JuKenpo, mai mica fata de Jodo) . De asemenea putem observa unele asemanari cu o alta disciplina traditionala japoneza - Jutte Jutsu, folosita de politia japoneza medievala. 

 

                  Jodo si ShugiJutsu se predau ocazional alaturi de tehnici de Aikijutsu si Iaido (discipline fundamentale) in cadrul Raiden Dojo Bucuresti :

 

                                   marti : 20.30 - 22.00   vineri : 19 - 20.30     duminica : 9 - 11

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design