TAKEDA RYU SoBudo - Arte Martiale Traditionale in Bucuresti - AIKIJUTSU - IAIDO - JODO - KENJUTSU - JUKENPO
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric - Origini
Aikido si Aikijutsu
Iaido si Kenjutsu
Jodo si ShugiJutsu
Ju Kenpo
Shuriken Jutsu
Bu Jutsu Ido
Programa Tehnica
Video
DVD - Takeda Ryu
Articole
Intrebari Frecvente - FAQ
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

 

 

Click pt : Programul antrenamentelor - Locatia salii(click pe imagine pt detalii)

 

 

 TAKEDA RYU ….Origini dincolo de legende

TAKEDA RYU SOBUDO - scoala samurailor Takeda - Aikido - Aikijutsu - Jujutsu - JuKenpo - Iaido - Jodo - Shuriken Jutsu - Bujutsu ido

 

 

        Takeda Ryu este una din cele mai vechi scoli de arte marţiale ale samurailor din vechea Japonie şi mulţi o confunda inca cu o arta martiala . Este important de subliniat că de fapt Takeda Ryu este o scoală tradiţionala , scoală ce forma samuraii unei renumite familii imperiale japoneze - Clanul Takeda .

         In cadrul Takeda Ryu se preda arta complexa a războiului incluzandu-se mai multe discipline marţiale precum Jujutsu, Aikijutsu, Ju-Kenpo ( lupta cu mainile goale bazata pe principiile supleţei ), Iaido / Kenjutsu ( arta luptei cu sabia), Jodo, Shugi Jutsu (lupta cu bastoane de diferite dimensiuni), Shuriken Jutsu (lame taioase). In afara de acestea se predau şi elemente de Heiho Jutsu (strategie şi tactica militară), Ba Jutsu (arta călăriei), Bujutsu Ido (medicina tradiţională) dar şi tactici de infiltrare şi spionaj specifice luptătorilor Ninja (Shinobi Jutsu).

 Totuşi, şcoala Takeda Ryu a rămas in istoria artelor marţiale remarcandu-se in special prin tehnicile sale deosebite de lupta cu mainile goale denumite generic Takeda Ryu Aikijutsu si printr-un Iai deosebit de combativ, guvernat de acelasi principiu Aiki. Aiki Jutsu sau Aiki Jujutsu este o forma deosebita de Jujutsu, cu originile in China, ca multe alte discipline, dar cu evolutie extrem de ermetica in Japonia.

Surse chinezesti si legenda Aiki

Se pare ca teoria AIKI, este inspirata de sistemele confucianiste şi taoiste din China unde apare ideea dualităţii YIN - YANG , a celor doua principii universale complementare al căror perfect echilibru duce spre Marea Armonie (AI).In Japonia au fost aduse din China, odată cu principii fundamentale ale artelor marţiale şi aceste doctrine confucianiste , precum şi doctrine ezoterice budiste şi taoiste, noţiunea de Energie Intern?KI iar toate acestea au dat naştere unei noi Arte Marţiale AIKI-JUTSU . Cele mai vechi documente ce atestă existenţa AIKI JUTSU-lui apar in secolele 9-10 şi se refera la o metoda deosebita de lupta pastrata in secret de către Clanul Takeda. Takeda Ryu SoBudo : Aikijutsu - Jujutsu - Jukenpo - Shuriken Jutsu - Iaido -Jodo

Exista inca un celebru tratat iniţiatic intitulat " Takeda Ryu Aiki-no-Jutsu " ( Arta armoniei cu energia a scolii Takeda ) unde este relatată chiar şi o legenda a tradiţiei AIKI : " Se spune ca in anul 27 al Impăratului Keiko, prinţul Okumi-no-Mikoto a primit misiunea de a cuceri teritoriul Kumaso. Inainte de lupta el a indeplinit un ritual de purificare (misogi), cel al meditaţiei sub cascada timp de cateva zile .De asemeni el se antrena sub apa rece ca gheaţa ce curgea peste el. Dandu-şi seama ca adversarii sunt mai puternici şi mai numeroşi el a pătruns deghizat in spatele acestora incercand sa-l captureze chiar pe conducătorul lor . Acesta l-a simţit insa cand a pătruns in camera sa şi a apucat sabia , incercand sa-l lovească , dar Okumi-no-Mikoto a fost mai rapid şi printr-o eschiva l-a facut pe adversarul sau sa cada dezechilibrat, in propria sa arma murind pe loc." Acelaşi document menţionează ca prinţul nu s-a oprit aici şi si-a perfecţionat metoda de lupta transmitand-o mai departe in interiorul familiei.

Acum peste 1000 de ani...

Cel ce a sistematizat şi mai bine metodele de lupta specifice scolii Takeda este generalul Saburo Minamoto-no-Yoshimitsu (1036-1127) care a introdus toate aceste principii ? antrenamentul tuturor samurailor din Clanul Takeda fără ca prin aceasta metoda sa fie foarte larg răspandita. Ea era păstrată şi transmisa in secret devenind extrem de faimoasa prin eficacitatea tehnicilor sale. Principiile artei Aiki Jutsu, numita uneori si Oshikuchi, erau rezervate elitei samurailor scolii Takeda Ryu . Aiki Jutsu se traduce de fapt prin arta de a obtine victoria prin punerea in armonie cu mediul inconjurator dar mai ales cu actiunile adversarului. Aiki inseamna unirea cu Ki-ul adversarului, preluarea si controlul acestuia.

Evolutia scolii, declinul familiei Takeda, aparitia celor 2 ramuri

         Scoala Takeda Ryu a cunoscut incepand cu secolul al 12-lea o larga notorietate in intreaga Japonie datorita numeroaselor victorii repurtate de samuraii acestui clan, atat in batalii cat si in provocari impotriva altor scoli rivale. Abia in secolul al 16-lea, in urma infrangerii suferite la Tenmoku-Yama, clanul Takeda se divizeaza pentru prima oara doua curente principale : Takeda Ryu si Daito Ryu. Daito Ryu Soke Ichio Oba, al 43-lea succesor (soke) al scolii Takeda Ryu SoBudo, maestrul lui Soke Nakamuras-a dezvoltat in zona provinciei Aizu, si a fost transmisa de catre Tanamo Saigo ce l-a avut ca discipol pe renumitul luptator Takeda Sokaku, maestrul lui Morihei Ueshiba - fondatorul Aikido-ului actual (prin eliminarea procedeelor prea dure sau periculoase) Revenind la Takeda Ryu, aceasta ramura s-a dezvoltat in continuare in zona provinciei Kai, intr-un mediu inchis, faraa iesi in afara clanului Takeda. Generatie de generatie, vechile tehnici de lupta s-au transmis pana in secolul nostru. Cel de al 42-lea Soke (succesor oficial desemnat) a fost Kichio Nakamura, primul ne-membru al familiei Takeda, un eveniment deosebit in istoria scolii. Acesta l-a numit pe Ichio Oba, succesorul sau care a murit in 1959 fara a lasa un succesor. Hisashi Nakamura, pe atunci Shoden Kyohan, hotaraste sa preia transmiterea scolii, ajutat de Shihani cu mai mare experienta, cum ar fi Sensei Sofue. El intemeiaza metoda proprie Takeda RYu Namkamura Ha, si tirziu este recunoscut ca al 44-lea Soke al scolii originare Takeda Ryu. Acesta in dorinta de promovare, o deschide publicului larg si introduce chiar ideea de competitie in sectiunile de Jukenpo, AIkijutsu, Jodo, etc...De asemenea el promoveaza numele de Aikido Takeda Ryu, in locul vechiului Aikijutsu, probabil pentru un impact mai puternic la public.

Takeda Ryu in afara Japoniei

Cautind scoli traditionale de Aikijutsu, cat mai aproape de sursa, Sensei Maroteaux, deja Shihan in Hakko Ryu Jujutsu ( scoala recenta derivata tot din familia Takeda, vezi genealogia scolii), descopera intr-o librarie din Tokyo o carte intitulata Takeda Ryu Aikido, ce prezenta tehnici antice de Aikijutsu. In acest fel dinsul il intilneste pe Soke Nakamura si incepe practica Takeda Ryu SoBudo, traditie considerata de multi disparuta.

Cu ajutorul lui Sensei Maroteaux,  Soke Nakamura popularizeaza metoda si in Europa sustinind mai multe stagii de perfectionare in Franta , Belgia, Spania. In 1990 Sensei Maroteaux este promovat la nivelul de Joden Shihan, 6 Dan Aikijutsu, 5 Dan Iaido, 5 Dan Jodo, dupa mai bine de 10 ani de studiu dedicat al scolii Takeda, fara nici un grad...si mai mult, este autorizat sa predea scoala in maniera sa proprie - Maroto Ha. Mai tirziu, in 1999, mai ales din cauze mai ales de ordin moral, sensei Maroteaux este obligat sa continue scoala independent de ramura japoneza. Dinsul a fost recunoscut dupa aceea de IBA si in 2006 de prestigioasa federatie japoneaza Dai Nippon Butokukai -recunoscuta pentru calitatea artelor martiale promovate - cu titlul de Kyoshi Aiki Jujutsu - 8 Dan.


  Practicati Takeda Ryu AIKI JUTSU si  IAIDO la RAIDEN DOJO Bucuresti (locatie)

                marti: 20.30 - 22.00       vineri: 19 - 20.30       duminica : 9 - 11

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2012  RAIDEN DOJO